Ring oss på +46 40-671 00 05 eller +46 8-673 01 55  |   order@connectmarketing.se

Presentkort företag

OBS! Reglerna nedan gällde till och med 2020-12-31!

Hur reglerna kommer att se ut för år 2021 är ännu inte fastställt. Vi följer utvecklingen noga och informerar när vi vet mer.

Skatteregler för presenter till anställda

Det finns en del saker som kan vara bra att ha koll på när man som företag ger bort presentkort och andra gåvor till sin personal. Gåvorna kan i vissa fall vara skattefria medan andra är skattepliktiga – och det finns ingen enhetlig maxsumma som reglerar vilket det handlar om. Det beror på vilken typ av present det är. Men huvudregeln är att gåvor ska beskattas. Sedan finns det några undantag. Låt oss ta dig igenom de vanligaste formerna av gåvor till anställda.

Julklappar

Julklappar är den överlägset vanligaste formen av personalgåvor. Här gäller att en julklapp är befriad från skatt om varans värde inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Man räknar inte in företagets kostnader för administration och transporter i gåvans värde. För att gåvan ska vara skattefri måste den ges till alla anställda, eller åtminstone en större grupp av personalen.

På senare år har det blivit allt mer populärt att skänka pengar till ideell verksamhet. Om detta sker på begäran av den anställde skall denna gåva beskattas. Men om det är arbetsgivaren själv som tar beslutet att skänka en summa pengar till ideell verksamhet istället för julgåvor till personalen, då ska det inte ses som en skattepliktig gåva. Här gäller dessutom att företaget inte kan göra avdrag för gåvorna.

Presentkort och pengar

Kontanta pengar är skattepliktiga. Man räknar också in checkar, postväxlar och presentkort som kan växlas in mot pengar. Däremot kan ett presentkort som endast går att byta mot varor vara skattefria så länge inte beloppen överskrider maxgränserna ovan.

Jubileumsgåvor

När ett företag firar 25-, 50-, 75-, eller 100-årsjubileum kan företaget ge gåvor till personalen på lite högre värden. Här blir det inte skattepliktigt förrän gåvornas värde är högre än 1 350 kronor.

Minnesgåvor

En minnesgåva är en ”gåva av minneskaraktär” som företaget ger till en enskild, varaktigt anställd när denne fyller jämna år, från 50 och uppåt. Det kan också vara efter en lång tids anställning eller att den anställde slutar sitt arbete. I detta fall kan värdet på gåvan vara så högt som 15 000 kronor utan att vara skattepliktig.

Övriga gåvor ska beskattas

I princip alla övriga gåvor och presenter är skattepliktiga, det vill säga gåvor som inte är något av detta:

  • Julgåva av ringa värde
  • Jubileumsgåva
  • Skattefri minnesgåva

Ge dina anställda en riktig julklapp!

Det kan vara svårt att komma på vad man ska ge i julgåva till sin personal. Och det är lätt hänt att det blir en snabbt hoprafsad fruktkorg eller den där sedvanliga cheddarosten. Men vi på Connect har varit kreativa åt dig! Välj bland noggrant utvalda designprodukter och elektronikprylar – och allt däremellan – ur ett stort sortiment. Då kan du vara säker på att du ger bort julgåvor som verkligen blir uppskattade det här året.

Våra priser är exklusive moms. Och summan 450 kr motsvarar 360 kr vid 25% moms, 401 kr vid 12% moms och 424 kr vid momssatsen 6%.